Лідери та аутсайдери
 "великих парламентських перегонів"  Матеріали до прес-конференції, УНІАН

   17 січня 2002 року


На замовлення Інституту політики компанія JfK-USM (Українські опитування та дослідження ринку) з 20 грудня 2001 року по 9 січня 2002 року провела опитування громадської думки щодо електоральних настроїв. За репрезентативною вибіркою опитано 5000 осіб в усіх регіонах України. Похибка вибірки у межах 1%.

 

Більшість громадян не довіряють Центральній виборчій комісії

На запитання опитування «Чи вірите Ви, що Центральна виборча комісія проведе чесний і точний підрахунок голосів на цих виборах?» голоси відповідей розподілилися наступним чином:

 

«Ні» - 50,3% респондентів,
«Так» - 26,7%,
«Не знаю» - 23,0%.

Отже, більшість громадян України не вірять у спроможність Центральної виборчої комісії забезпечити чесний підрахунок результатів виборів 2002 року.

 

Передвиборчі настрої громадян у січні 2002 року

Згідно із Законом України «Про вибори народних депутатів України» заявки на участь у виборах партії та блоки партій мають подавати до 29 січня. Станом на 16 січня рішення про участь у виборах прийняли більше 20 партій та блоків. Очікується, що в майбутніх виборах братимуть участь не менше партій та блоків, ніж у попередніх виборах, тобто близько 30. Проте лідери та аутсайдери великих парламентських перегонів вже переважно визначилися і малоймовірно, що якась нова партія чи блок партій втрутяться у розподіл місць у Верховній Раді наступного скликання.

За результатами опитування мають намір взяти участь у голосуванні 77% громадян. Електоральні переваги та настрої на початку січня, тобто на початку виборчої кампанії, є такими.

Таблиця.

Якби вибори до Верховної Ради відбулися наступної неділі,
за яку партію чи блок партій Ви проголосували б?,
(% до усіх опитаних)

Блок Віктора Ющенка «Наша Україна»

22,1

Комуністична партія України (П.Симоненко)

14,9

Партійне об’єднання «Жінки за майбутнє» (В.Довженко)

6,8

Партія зелених України (В.Кононов)

5,9

Блок «За єдину Україну!» (В.Литвин)

5,2

Соціал-демократична партія України (об’єднана) (В.Медведчук)

4,4

Соціалістична партія України (О.Мороз)

3,6

Блок Юлії Тимошенко

2,9

Партія «Яблуко» (М.Бродський)

2,2

Блок Наталії Вітренко

1,8

Блок «Єдність» (О.Омельченко)

1,4

Блок партій «Демократичний союз» (В.Горбулін)
та Демократична партія України (Г.Антоньєва)

1,3

Блок «Народний рух України – за єдність» (Б.Бойко)

1,1

За іншу партію

0,9

За жодну з партій

12,0

Не знаю, ще не вирішив

13,5

Безумовним лідером передвиборчої кампанії є блок «Наша Україна», а її лідер В.Ющенко користується найвищим рівнем довіри серед державних діячів та політиків. До того ж 57% опитаних дуже чи частково задоволені тим, як В.Ющенко справлявся із своїми обов’язками на посаді Прем’єр-міністра України. Ініційований за активної підтримки деяких олігархічних медіа скандал щодо телефонних розмов В.ЮЩЕНКА з мером Києва О.ОМЕЛЬЧЕНКОМ не вплинув, як свідчать опитування, на його ділову та професійну репутацію.

Долають 4% бар’єр також Комуністична партія України, політичне об’єднання «Жінки за майбутнє», Партія зелених України, блок «За єдину Україну!» та Соціал-демократична партія України (об’єднана). Водночас так звана «партія влади», уособлена блоком «За єдину Україну!», має підтримку 5,2% виборців, що менше, ніж у таких фактично «деполітизованих» об’єднань як «Жінки за майбутнє» та Партія зелених України. Відносно висока підтримка об’єднання «Жінки за майбутнє» свідчить про те, що в Україні склався прошарок громадян, які готові доручити політичну роботу людям, які свідомо відокремлюють себе від політики, не мають досвіду, а можливо й бажання займатися повсякденною та рутинною політичною роботою. Звичайно, в процесі ознайомлення із програмою та виборчим списком цього неполітичного за суттю об’єднання частина тих, хто зараз в опитуваннях його підтримує, може розчаровуватися у своєму попередньому виборі.

Зберігають шанси потрапити до Верховної Ради Соціалістична партія України О.Мороза та Блок Юлії Тимошенко. Якщо їх підтримає достатня кількість виборців, то це означатиме, що громадяни України погоджуються на наявність у парламенті опозиції, критично налаштованої до дій центральної та місцевих органів влади. Якщо такого не станеться, то Комуністична партія стане, удавано чи реально, монополістом на опозиційне висловлювання та опозиційну дію у законодавчому органі.

 

Виборці визначають судову систему України  несправедливою

Аналізуючи голоси відповідей громадян на запитання «Якби Вам довелося з ким-небудь сперечатися, чи Ви б відстоювали точку зору, що при сьогоднішній судовій системі в Україні проводяться справедливі судові процеси?», можна зробити такий висновок:

«Ні – не проводяться справедливі судові процеси» – 65,7% респондентів;
«Так – проводяться справедливі судові процеси» – 10,7%;
«Не знаю» – 23,6%.

Водночас, значна кількість громадян України переконана у необхідності введення суду присяжних. Так, на запитання «Українська Конституція надає громадянам можливість стати перед судом присяжних, але Верховна Рада ще не прийняла про це закон. Ви за чи проти введення суду присяжних в Україні?» відповіді розподілися наступним чином:

«За» – 62,5% респондентів,
«Ні» – 8,5%,
«Не знаю» – 29,1%.

Оптимізм українців щодо чесності виборів суттєво зріс
----------------
Рейтинг кандидатів у Президенти України
----------------
Вийшов електронний щотижневик "Прозора політика" №46(51)
----------------
Вийшов електронний щотижневик "Прозора політика" №45(50)
----------------
Вийшов електронний щотижневик "Прозора політика" №44(49)
----------------
Вийшов електронний щотижневик "Прозора політика" №43(48)
----------------
Вийшов електронний щотижневик "Прозора політика" №42(47)
----------------
Вийшов електронний щотижневик "Прозора політика" №41(46)
----------------
Вийшов електронний щотижневик "Прозора політика" №40(45)
----------------
Вийшов електронний щотижневик "Прозора політика" №39(44)
----------------
Інші новини
----------------


© Copyright Інститут Політики, 1999-2003.
При повному або частковому використанні материалів посилання на Інститут політики обов'язкове.