“Політична ситуація в Україні: думка громадськості та оцінка експертів”  Матеріали до прес-конференції, УНІАН

   19 березня 2001 року


25 лютого – 5 березня на замовлення Інституту політики компанія GfK-USM (Українські опитування та дослідження ринку) провела опитування громадської думки населення України. Усього опитано 1000 осіб, помилка вибірки в межах 3%. Вивчалися політичні уподобання громадян, їхнє ставлення до Уряду В.Ющенка. Подаємо окремі результати проведеного дослідження.

Партійні уподобання

За рік до наступних виборів із своєю підтримкою конкретних політичних партій визначилися лише 58,2% громадян України, серед яких 16,5% мають намір голосувати проти всіх. Водночас 15,4% респондентів сьогодні заявляють про свою неучасть у виборах, а 26,4% не змогли визначитися. Зважаючи на це, оцінку реальної підтримки зроблено із врахуванням думки тих громадян, хто підтримує конкретну партію, або не підтримує нікого, проте голосувати збирається. В останньому випадку зростає й частка тих, хто голосував би проти всіх.


Якщо б вибори до Верховної Ради відбулися найближчої неділі,
за яку партію Ви проголосували б?
(% до тих, хто визначився)

Комуністична партія України

20,1

Соціалістична партія України

8,9

Партія зелених України

6,4

Соціал-демократична партія України (об’єднана)

5,8

Народно-демократична партія

5,2

Реформи і порядок

5,0

Народний рух України

4,8

“Батьківщина”

3,3

Прогресивна соціалістична партія України

3,3

Український народний рух

2,9

“Трудова Україна”

2,1

“Демократичний союз”

1,5

“Яблуко”

1,2

Інші партії

1,6

Голосував би проти всіх

27,9


За даними на лютий 2001 року 7 партій долають 4% бар’єр – КПУ, СПУ, ПЗУ, СДПУ(о), НДП, ПРП, НРУ. Ще три партії мають шанси потрапити до Верховної Ради – “Батьківщина”, ПСПУ, УНР.

Можна припускати, що ті, хто голосував би проти всіх, а також ті, хто не визначився, становлять скоріше не можливий електорат існуючих партій, а, так би мовити, “резерв” адміністративного ресурсу і діючої влади. Якщо, скажімо, Партія регіонів України (М.Азаров) чи “Трудова Україна” (С.Тігіпко) претендуватимуть на роль “партії влади”, то саме тут поки що знаходиться і “надійно зберігається” їх електоральна підтримка.


Ставлення населення до Уряду В.Ющенка

35% громадян країни вважають себе прихильниками Уряду В.Ющенка, 15% – його супротивниками, а 27% байдужі до Уряду (інші не визначилися). Відповідно серед киян – 52% прихильників, супротивників – 10%, байдужих – 29%. Зростання економіки у 2000 році 31% українців назвали заслугою саме Уряду В.Ющенка, 14% наполягали на тому, що основний внесок у це належить попереднім урядам, а 55% не змогли дати відповіді. 45% киян вважають це заслугою Уряду В.Ющенка, а 11% – попередніх урядів. Водночас діяльність Кабінету Міністрів із реалізації програми “Реформи заради добробуту” позитивно оцінили 23% опитаних, стільки ж – негативно, а 35% взагалі нічого не чули про таку програму (інші не визначилися). В Києві позитивно оцінили програму 34%, негативно – 23%, не знають про таку програму – 34%. Порівнюючи результати по Києву та країні в цілому, мусимо констатувати, що стосовно програми “Реформи заради добробуту” кияни, незважаючи на помітно більшу насиченість інформаційного простору, виявилися не більше обізнаними за решту населення.

Хоча третина населення зміни на краще пов’язує із діяльністю нинішнього Кабміну, проте лише 13% погоджуються із судженням про те, що реалізація програми “Реформи заради добробуту” вже сьогодні дозволила підвищити рівень життя таких людей, як опитуваний (серед киян таких 16%), а 42% із ним не погоджуються (у цьому питанні кияни налаштовані навіть критичніше – 56%). Досить скептично громадяни ставляться й щодо перспектив. Принаймні із судженням про те, що “реалізація програми “Реформи заради добробуту” у найближчі рік-два дозволить підвищити рівень життя таких людей, як Ви” погодилися 18% (серед киян 29%) опитаних, не погодилися – 32% (серед киян 36%, інші не визначилися).

Населення України, подібно до жителів столиці, авторитет особисто Прем’єр-міністра оцінює вище за авторитет самого Кабінету Міністрів, а роботу В.Ющенка – вище за роботу очолюваної ним “команди”. Наприклад, прихильниками Уряду В.Ющенка назвали себе 52% киян, а самого В.ЮЩЕНКА – 63%. Проте у населення всієї країни він у середньому на 10-12% менш популярний, аніж серед жителів столиці.

Діяльність В.Ющенка на чолі Уряду позитивно оцінюють 43%, негативно ж у два рази менше – 22%. Жителі столиці, відповідно, – 63% позитивно та 15% негативно, тобто більш як у чотири рази менше. На думку тих же 43% респондентів, Верховна Рада під час звіту Кабміну у квітні повинна підтримати його та оцінити його діяльність позитивно (кияни – 65%), а 19% (серед киян 14%) вважають, що цю діяльність необхідно оцінити негативно і Верховна Рада мусить рекомендувати Президентові відправити його у відставку.


Ставлення до акції “Україна без Кучми”

На запитання про те, “як Ви ставитеся до акції “Україна без Кучми?” лише 4% відповіли, що вони нічого не знають про неї, майже все населення знає про неї, слідкує за нею. Майже три чверті громадян України мають свою думку щодо акції, а 28% не визначили свого ставлення. Зокрема, дві п’ятих населення України (42%) ставляться до неї позитивно, а кожний четвертий (26%) – негативно.

Серед тих, хто ставиться до акції позитивно, 61% опитаних вважають, що Президент повинен самостійно залишити свою посаду, 29% – що Верховна Рада ініціює процедуру імпічменту. Решта (кожний десятий), хоча й ставиться до акції позитивно, не знає, що доцільно робити в цій ситуації.


Оптимізм українців щодо чесності виборів суттєво зріс
----------------
Рейтинг кандидатів у Президенти України
----------------
Вийшов електронний щотижневик "Прозора політика" №46(51)
----------------
Вийшов електронний щотижневик "Прозора політика" №45(50)
----------------
Вийшов електронний щотижневик "Прозора політика" №44(49)
----------------
Вийшов електронний щотижневик "Прозора політика" №43(48)
----------------
Вийшов електронний щотижневик "Прозора політика" №42(47)
----------------
Вийшов електронний щотижневик "Прозора політика" №41(46)
----------------
Вийшов електронний щотижневик "Прозора політика" №40(45)
----------------
Вийшов електронний щотижневик "Прозора політика" №39(44)
----------------
Інші новини
----------------


© Copyright Інститут Політики, 1999-2003.
При повному або частковому використанні материалів посилання на Інститут політики обов'язкове.